De sista dagarna...

Ja. Imorgon klockan 9 så lämnar Manisha Sangam. På måndag klockan 9 lämnar Jill och Gwen Sangam. Det är oerhört ledsamt. Vi tycker väldigt mycket om dem. Gwen är väldigt rolig och intressant. Jill är både omtänksam och lite högljudd på ett bra sätt och Manisha pratar Marathi, är väldigt hjälpsam och go. Alla är alltid glada. Eller lagom allvarliga när något allvarligt har hänt.

Tisdag: "Maj najm iss Soarna..." Vi tränade på två enkla frågor och svar. Det tog ett tag. För några av barnen var det alldeles för enkelt, de skrev ner det hela på två sekunder och talade högt och tydligt om för oss vad de hette. Andra kunde inte skriva av från tavlan då de inte kunde forma bokstäverna korrekt. Efter det gjorde vi kroppsdelarna. "Vad är det här?" *pekar* Allra roligast var när Linnea föll handlöst till golvet och barnen fick lappar med kroppsdelarna att tejpa fast på rätt plats på henne... På eftermiddagen råkade först Linnea, sen Sara ut för detta. Dumt nog så visade Sara att man kunde kittla Linnea. När det sedan blev Saras tur fick hon använda mycket viljekraft för att inte sparka barnen som kittlade hennes fötter en spark i ansiktet. Hon sparkade i alla fall lite i luften och barnen hade vett nog att sluta.



Tanken var att vi på tisdagskvällen skulle gå till Darshana, som jobbar här, och göra middag med henne, Chapati! Men så dog mannen som levererar tidningar till Sangam så Darshana var tvungen att gå till hans familj och visa sitt deltagande och vi åt middag på Ahngam istället. Ahngam är en resturang i närheten. Efter att ha väntat på våra chapatis i evigheter och sedan ha ätit upp nästan alla så gick vi mot Eszters hem. Det hade slutat regna nu. under middagen hade det typ hällt ner. Nu var det ganska fint och vi gick glada dit. Hon hade nya möbler som vi högljutt beundrade innan vi satte oss på dem. Eszter är en mycket duktig värdinna. Våra glass var välfyllda av vad vi nu önskade oss och det var stora skålar chips och snacks. Vi diskuterade länge hur många rickshaws det fanns i Pune. gissningarna sträckte sig mellan 10.000 och 100.000.

På onsdagen hade vi hindi-lektion. Det var  lite förvirrande men nyttigt. Vi övade på "Jag vill..." och "jag gillar.." Linnea kunde inte förstå varför hindi-läraren inte kunde förstå henne när hon översatte en mening till "Hon vill ha kaffe." Hon upprepade tydligt meningen tre gånger innan Sara diskret visakde "du pratar svenska..." Linnea såg något förvånad ut men tog det sen på engelska och det blev mycket bättre. Efter det så satte vi oss i bussen för att åka på utflykt. Vi åkte till två av Sangams samarbetspartners, ett för flickor, så de får praktisk utbildning i matlagning, broderi m.m och ett för lepra-sjuka. Eftersom det inte är så många som blir sjuka i lepra längre så har centrets egna fabriker och jordbruk stängt ner nästan helt. kvar är några gamla människor som kommer bo där tills de dör och en stor och livlig skola. De har många glada barn där och Sangam har hjälpt till med väggmålningar och annat sånt. Vi hade lunch i en park mellan platserna. Det var mysigt och alla hade trevligt. Jill flög så högt upp i luften när bussen skumpade att hon slog i huvudet. Dörren till bussen gick inte att stänga ordentligt så den åkte upp lite då och då.



Torsdag - Jobb! Idag fick vi besök på door step av Gwen och Emma det var kul. Vi målade ansikten med vattenfärg. Har glömt hur kul det är med vattenfärg! Det var populärt bland barnen och bilderna blev jättefina. Gwen skrev på sin "I am Hot" det tyckte barnen som kan lite engelska var roligt. Linneas ansikte såg jätteledsam ut så hon skrev "I am happy" bara för att göra det tydligt att hon faktiskt är glad. Sara skrev "I am cool" för hon använde en massa färger så den såg rätt cool ut. På eftermiddagen begav vi oss iväg till sciensecentre igen. Idag fick vi lära oss allt om hur örat och ljud fungerar på marathi. Mycket intressant. När klockan blev 4 skyndade vi oss tillbaka till Sangam för att hinna i tid till Internationaldinner! Internationaldinner innebär att alla får laga en varsin maträtt från sin eget land. Vi bestämde oss efter mycket om och men att vi skulle göra pannkakor, "det är inte så svårt" tänkte vi. Eftersom vi hade lite bråttom slängde vi ihop smeten och skulle börja grädda. Först fick vi en teflonpanna och en metalstekspade men det gick ju inte så då fick vi en träslev. Det gick INTE bra. Lite av en ktastrof faktiskt. Då fick vi en gutjärnspanna. Det gick inte mycket bättre. När vi hade provat tre gånger och det blev ja..pannkaka av alltihop gav en av "ladies" i köket upp. Hon tog stekpannan, stekspaden och smeten ifrån oss. Vi skämdes. Hon blandade i mer mjöl och tog fram chapatistekpannor och började steka svenska pannkakor. Det var väldigt snällt av henne men vi skämdes som sagt. Svenska pannakakor ska stekas av svenskar sådeså! Vi bestämde oss för att kalla henne farmor, hon kan vara vår extra farmor under tiden vi är här. Efteråt gav Linnea henne an kram som tack för hjälpen. Middagen var väldigt lyckad allting smakade mycket gott. Efter middagen hade vi lägerbål med ljus igen, mysigt.

Fredag - J o b b. Mogongruppen var fruktansvärt stökig och vi var ganska trötta så det var inte jättekul. Vi skrek en del. Men det slutade lyckligt med moosesången x5. Eftermiddagen var bättre. Amya kom det var kul har inte träffat henne på ett tag. Hon var dock inte där så länge för en lärare sa till henne att hon kunde åka till ett annat ställe istället som behövde henne mer. Vi fortsatte måla ansikten. Det var lika populärt med den här gruppen. När klockan blev 4 fick vi skynda oss tillbaka till Sangam igen. Denna kväll var det mat ute, bio - UP och sedan ut och festa. Filmen var oerhört kul Vi vet dock inte vad vi skrattade mest åt Gwens skratt eller filmen. Gwen har nog det bästa och härligaste skrattet. Vi kommer sakna det. Efterfilmen begav vi oss till Highspirit. Det var stört med folk för det var något band som spelade. Men vi hade kul ändå. När det stället stängde (de stänger väldigt tidigt här,12.) åkte vi till Casanova men där behövde vi betala 250 r så det hade vi ingen lust att betala. Det var dessutom inge folk där inne. Vi åkte hem och sov istället.

Lördag - Hände inte jättemycket. Linnea försökte söka till universitet typ hela dagen. Jäkligt jobigt att alla kurser man "lägger till" försvinner om man är inaktiv i typ två min. Men tillslut lyckades hon söka 7 kurser. På eftermiddagen åkte Linnea iväg med några andra till en ny marknad som Donna hade tipsat oss om. Det var en besvikelse. Inge bra alls så vi åkte hem igen. På kvällen var det filmdags. Sara tittade på hela filmen Linnea bara en liten del sen gick hon och lade sig (9 på en lökväll, tragiskt).

Söndag - Idag åkte Manisha. Mycket tråkigt och ledsamt. Det kommer bli så tomt här utan dem. För oss är de en stor del av Sangam. De har "alltid" varit här. I morgon är det Jill och Gwens tur. När vi hade vinkat hejdå åkte vi iväg till MG-road för att hämta vad vi hade lämnat in hos skräddare. Linneas Sari blev jättevacker. Kommer nog en bild som småning om. Det slutade inte bra...båda två beställde toppar uppsydda. Not good. Men det var så fint tyg så vi kunde inte låta bli. Linnea var även mycket duktig och köpte en supertjock indiskguidebok. Det kan ju vara bra att ha en. Nu på eftermiddagen har vi inte gjort särskillt mycket. Städat lite och badat lite. Ikväll blir det Hard Rock igen. Sista kvällen med Gwen och Jill.


Tack och adjö för fisken

Kommentarer
Postat av: frida

haha, gillar starkt bilden högst upp!

2009-09-28 @ 09:31:20
Postat av: PPU (PinsammaPappanUrban)

Gillar bilden på Poonam, den var ren & fin, försök variera med bilder som inte innehåller så mycke på en gång också... Skärpan i ögonen, tycke många av bilderna är riktigt bra men försök få lite mindre uppställt & mer bilder på folk i farten som inte är medvetna om kameran... (Kanske inte är så lätt med tanke på att den säkert dra till sig lite uppmärksamhet... För övrigt trevligt att ni har det kul & får nya erfarenheter, var försiktiga och som förälder gör jag något så ovanligt som att rekommendera er att använda sprit... Men bara för att tvätta händerna.... Se upp för baconsnuvan....

2009-09-30 @ 20:16:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0