Happy Diwali!


Efter 12 timmars sömn mådde Linnea strålande på onsdagsmorgonen! Hon hoppas att detta är det närmaste magsjuka hon kommer komma under denna resa.

I onsdags var det dags för Hindi igen. Det var lite stökigt eftersom det nu bor 50 britter här och bor i rummen vi brukar ha våra Hindilektioner i. Detta resulterade i att vi hade lektion i biblioteket som ligger precis vid trappan upp till våra rum. Det betydde att det är skyttetrafik mellan köket (tet!) och deras rum på ovanvåningen. Det var lite svårt att koncentrera sig. Vi fick lära oss lite grönsaker som vi sedan skulle göra meningar av. Det går bättre och bättre med hindin. Linnea har kommit fram till att det inte blir lika knas i huvudet om hon översätter från hindi till engelska och struntar i svenskan. Ett språk mindre!

Efter hindin begav vi oss iväg till en internationell skola. Rektorn på den skolan är vår yogalärare, Kirtis, syster. Det var roligt att se hur en vanlig skola fungerar. Door step school är ju ingen "riktig" skola direkt. Vi delade upp oss i två grupper. Linnea besökte de mindre barnen och Sara de större. Det var mycket Diwali föreberedelser så i hallen på skolan satt barnen och hade pysselverkstad. De tillverkade små lyktor av silkespapper.

På eftermiddgen gjorde vi inte så mycket tog det lugn. Pratade med tanterna. De har donerat pengar, leksaker, pengar m.m. för CVP. Pengarna ska gå till framtida volentärer som inte har möjlighet att betala för att göra detta. Det är bra! Detta betyder att de är mycket intressrade av det vi gör och det är ju alltid kul.

På torsdagen hade vi gjort ett papper till barnen med en kropp på och de skulle skriva vad kropsdelarna hette. Det gick ganska bra. Vissa barn gör det på två sekunder andra på 40 minuter. Vi provade även att leka lite nya lekar med dem men det var inte så populärt. De vill fortfarande bara sjunga singing in the rain och moose sången. På eftermiddagen åkte vi till sciencecentre ingen. Denna gång gjorde vi ingenting. Det var mittemellan perioderna så de kunde inte börja på någonting nytt. De satt och diskuterade på marathi i två timmar, mycket roligt..inte. Innan vi gick fick vi Diwali presenter i form av en chokladkaka och lite nötter. Det var gulligt. Vi har även fått Diwali presenter av lärarna på Door step. Två påsar med någon kul puffrisblandning och en kaka som ser ut som halva. Vi har lite att äta nu.

Vi kanske ska förklara vad Diwali är. Diwali högtiden börjar den 10 okt och slutar 22 okt. Därför har Door step stängt hela nästa vecka. Vi är inte hundra procent säkra vad det går ut på men vi tror att det är litegrann som julen. Man ger presenter till varandra och skickar kort. Varje dag är det något speciellt och man tänder en lampa. Det kan vara bror - syster dag. Man - hustru dag o.s.v. Vi får nog lära oss mer under nästa vecka.

I fredags gjorde vi lite sifferövningar med barnen. Vi hade cirka en miljon sifferpapapr i vår låda som vi inte använt. Det gick ganska bra. Linnea har de senaste dagarna suttit med tre killar som inte kan lika mycket som de andra. De är ganska tysta och lugna men hänger helt enkelt inte med lika mycket som de andra. Det har fungerat riktigt bra och det går framåt! Det känns så bra när barnen lär sig något nytt. Vi blir lika glada som barnen! =) Idag tog vi med oss lite godis till lärarna på lunchen som en Diwali present till dem. Vi tror att det var uppskattat. På eftermiddagen var det förberedelser för partyt vi ska ha på lördag. Vi gjorde girlanger av silkespapper. Vi gjorde även lite lykotor. Det var kul. Som vanligt var int vi informerade om detta men det gick bra ändå. Efter detta stannade vi kvar lite och drack chai och pratade lite med lärarna. På kvällen hände det inte så mycket. Linnea fick en adress av en tant från skotland som vill att hon ska komma och hälsa på henne. Hellst i augusti nästa år. Så går det när man är trevligt mot tanterna :P Jo, det var international night också men den missade vi. Kom efteråt och åt lite kakor. International night betyder Food s¨det var lite synd att vi missade det. 


Lördag - Party! Vi har bliev inbjudna av lärarna på door step på ett diwali party. På frdagen fick vi höra att vi måste ha sari på oss och en massa smycket. Vi blev lite rädda och undrade vad det var för party egentligen. De frågade ungeär 10 gånger om vi hade en sari och om vi skulle ha på oss den. Så på lördagen var det bara att ta fram sarin ur garderoben och försöka få på sig den. Sara har ju övat några gånger så hon kan på ett unefär hur man ska göra. Hon fick hjälpa Linnea. Vi gick även och frågade Mina om hon kunde hjälpa oss. Men i stort sett klarade vi oss själva. Vi var mycket stolta. Vi satte på oss alla smycken vi kunde hitta och satte upp håret. När man bär sari måste man ha håret uppsatt har vi lärt oss. Linnea kunde knappt röra sig i sin. Hon var för rädd att den skulle falla av men på något sätt så kom vi fram till Door step. Väl där var det massor av barn och lärare som vi inte kände igen. Några lärare tog med oss in ett rum och drog av oss våra saris och gjorde om alltihop igen. Och vi som hade varit så duktiga. Men nu kunde Linnea röra på sig i alla fall. Sedan skedde 20 minuter av förvirring. Det kom mer och mer barn . En del kände vi igen men många inte. det kom en buss och barnen rusade in den. Och vi tänkte "ska vi någonstans?!" Tydligen. Vi hoppade på en överfulla bussen och åkte en lite bit till ett hostle för pojkar. Där var det en jättelokal som var fint dekorerad med ballonger och girlanger. Barnen satte sig på golvet och vi med och sedan satt vi där i 45 min medens lokalen fylldes av alla möjliga människor. Helt plötsligt började en teater, på marathi. Men det gick att förstå ganska bra ändå. Efter en timme var den slut och då var det dags för mat. Det tog väldigt lång tid! Vi var så hungriga att vi höll på att dö så vi beslöt oss för att gå. Då hade lärarna varit så snälla och ordnat en rickshaw till oss. Vi fick även ett kort, en lykta, en pappersros och en påse med mat med oss.  
  
Om ni inte säger det till någon så kan vi avslöja att vi satt 4 i rickshawn tillbaka. Vi får bara sitta max tre för sangam. När vi kom fram till sangam mötta vi de andra i hallen och de skulle till pizza hut och de frågade om vi ville hänga med. Hungriga som vi var skrek vi "JA!" och och sprang upp till våra rum och slet av oss sarin. Det var gott och efteråt gick vi till high spriti, en barn. Linnea åkte hem ganska tidigt med arielle och kylie men sara stannade. Det hände en massa saker men det får hon berätta om hon vill i ett annat inlägg för det här är redan alldeles för långt. Förlåt. 

Jo vi har varit superduktiga och kollat ut alla tåg vi ska ta när vi reser själva sedan. Vi och ävent bokat flygbiljetter från New Dheli till Goa. Mollie blev väldigt förvånad att vi hade varit så duktiga. Nu ska vi bara köpa dem!

Aja nu får det räcka. 

Pussinuss 

Kommentarer
Postat av: Alexis

Hoppas Linnea blir bättre nu och att det var det sista sjukdom som faller på er.

Jag har precis upptäckt att jag har tappat lite skillnaden mellan Door step school och en vanlig skola.



Det var ett tag sen man såg några bilder på er, ja vet att det tar sån tid och krångligt men snälla? Det är ju era fina ansikten vi vill se.

2009-10-13 @ 01:13:25
Postat av: Puttriks

jag har sett årets första snö! :P fick nästan ta fram borsten och borsta av det lilla som låg på vindrutan x)

2009-10-13 @ 22:31:02
Postat av: Ekholmis

ojoj... snön fortsätter här i sverige =O idag fick jag borsta av hela bilen... ni har det säkert jättevarmt därborta

2009-10-14 @ 19:49:54
Postat av: Kicki

Lägesrapport. Ingen snö idag!

2009-10-15 @ 16:27:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0